Hoe werkt kunststof verspanen?

Hoe werkt het verspanen van kunststof? Dit keer lichten we kunststof frezen uit!

Frezen is een soort horizontaal boren. Waar normaal gesproken een boor van boven naar beneden boort wordt een frees horizontaal door het te bewerken object bewogen. Doordat dit gereedschap draait wordt het materiaal weggehaald. De frees haalt het materiaal niet aan de onderkant weggehaald zoals bij boren maar met de zijkant. Hierbij staat het werkstuk stil en draait het gereedschap.

Welke materialen zijn te bewerken door het frezen?

Materialen die op deze manier bewerkt kunnen worden zijn kunststof, metaal en hout. Het verspanen van kunststof is een wat minder bekende bewerkingstechniek maar komt ook zeer regelmatig voor.

Het frezen gebeurt in een freesbank. Naast frezen kunnen hierin ook boren gebruikt worden. Zo kan het werkstuk dus op veel manieren bewerkt worden zonder dat je het hoeft te verplaatsen. Waar vroeger het frezen vrijwel altijd handmatig ging gebeurt dit tegenwoordig veelvuldig door middel van CNC frezen, oftewel computergestuurde bewerkingen.

CNC freesbanken kunnen 2,5D frezen. Ze kunnen wel omhoog, omlaag, naar links en naar rechts maar niet volledig om het product heen. Ze kunnen dus alleen een reliëf in het product maken. Het verspanen van kunststof door middel van CNC frezen gebeurt vooral bij massaproductie. Doordat telkens dezelfde bewerking wordt gemaakt zijn de producten ook exact hetzelfde. Voor producten die op de markt verkocht worden is dit uiteraard erg belangrijk. Ook in verband met het vervangen van onderdelen als er later wat kapot gaat.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *