Welk webshopsysteem moet ik kiezen?

Prestashop en Magento, dé grote concurrenten op het gebied van webwinkel software. Beiden open source en gratis. (er is ook een betaalde versie met meer mogelijkheden beschikbaar) Beiden van hoge kwaliteit, maar voor welke moet je kiezen? In dit artikel zetten we zowel de voor- als nadelen van de beide systemen op een rij.

Prestashop: 

Prestashop is een open source webwinkel systeem en is gratis te downloaden vanaf de website. Na de installatie kun je het basis systeem uitbreiden met een grote hoeveelheid modules. Prestashop is opgericht in 2007 en maakt gebruik van Smarty. Hoewel er geen officiële ondersteuning voor is (open source) is er wel een groot forum. Momenteel is de nieuwste versie van Prestashop versie 1.6.

Magento

Magento is opgericht in 2008 en verkrijgbaar in 3 varianten. Magento heeft een uitgebreide community en veel features.

Vergelijking

Uit de vergelijking blijkt dat Magento momenteel de meeste gebruikers heeft maar dat Prestashop flink stijgende is en dat dit Magento binnen afzienbare tijd weleens zou kunnen gaan overtreffen.

De zoekfunctie van Prestashop is beter en Prestashop heeft het voordeel dat het erg eenvoudig is om nieuwe modules en mogelijkheden toe te voegen. Magento daarentegen is van zichzelf uitgebreider en heeft veel standaard functies als klantgroepen en productvergelijkingen. Maar omdat dit bij Prestashop eenvoudig toe is te voegen via de modules is dit geen groot voordeel te noemen.

Magento is zwaarder dan Prestashop en heeft dus meer ruimte en rekenkracht op de server nodig. Prestashop maakt gebruik van Smarty templates en hierdoor is het eenvoudig om nieuwe modules en aanpassingen te ontwikkelen voor PrestaShop. Bij Magento is dit aanzienlijk moeilijker.

De support bij Magento is beter. Maar hier betaal je ook flink extra voor. Kies je echter voor een PrestaShop partner in Nederland dan is het ook bij PrestaShop mogelijk goede support te krijgen. Maar ook dit kost uiteraard geld.

Conclusie

Uiteraard zitten er verschillende voor- en nadelen aan de verschillende systemen. De keuze voor een bepaald systeem is afhankelijk van uw persoonlijke wensen. Wel is het zo dat in veel gevallen PrestaShop een makkelijker te gebruiken systeem is en zeker voor het snel opzetten van een webwinkel ideaal is.

Op deze website is een gave infographic te zien over de keuze voor een bepaald systeem.

Weet u niet voor welk systeem u het beste kunt kiezen? Dan kunt u het beste contact opnemen met een professionele webshopbouwer. Zij weten de voor- en nadelen van de systemen precies op te noemen en kunnen u advies geven voor de keuze in uw specifieke situatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *